Geschiedenis iPhone

iPhone geschiedenisIn september 2005 kondigde Apple de Motorola ROKR E1 aan, de eerste mobiele telefoon die met iTunes kon worden gesynchroniseerd. Omdat de Apple-ontwerpers het tot 2006 te druk hadden met de ontwikkeling van de iPod-lijn, werd een samenwerking met Motorola opgezet. Steve Jobs gaf na de lancering toe dat hij niet gelukkig was met de desbetreffende ROKR. In september 2006 verwijderde Apple de ROKR-ondersteuning in iTunes. In plaats daarvan bood iTunes ondersteuning voor een nog onbekende mobiele telefoon, waarmee niet alleen audio-, maar ook video- en fotobestanden tussen telefoon en desktopcomputer uitgewisseld konden worden.

Vandaag de dag heeft de iPhone een multifunctioneel touchscreen. De eerste generaties hadden een resolutie van 480 x 320 pixels. Vanaf de iPhone 4 is de resolutie verviervoudigd naar 960 x 640 pixels en vanaf de iPhone 5 is de resolutie 1136 x 640 pixels. Apple noemt dit Retina Display omdat de pixels (viermaal zoveel zijn als bij de iPhone 3GS) nu zo dicht bij elkaar zitten dat het menselijk oog geen individuele pixels meer kan waarnemen. Het scherm wordt bediend met één vinger; met een tweede vinger ontstaan er meer mogelijkheden zoals in en uit te zoomen op foto's, video's en websites in de webbrowser Safari.

De standaardbrowser van de iPhone is Safari en ondersteunt Adobe Flash niet. De iPhone speelt alleen video's af in het H.264- en MP4-formaat. Een aparte YouTube-app werd tot iOS 5 met iOS meegeleverd. Deze speelde YouTube-video's af die in het H.264-formaat worden aangeboden in plaats van het in die tijd gebruikelijke Flash-formaat. Daarnaast wordt op de website van YouTube geen gebruik gemaakt van Flash als men vanaf een mobiel apparaat de site bezoekt.

De iPhone 2G en 3G hebben een digitale 2 megapixel camera, die alleen foto's maakt. De camera van de iPhone 3GS heeft een 3 megapixelcamera die ook video's opneemt. De iPhone 4 heeft een 5 megapixelcamera en kan ook video's maken in HD-kwaliteit (1280x720 pixels). De iPhone 4S en de iPhone 5 hebben een 8 megapixelcamera die kan filmen in Full HD-kwaliteit (1920x1080). De iPhone 5c heeft dezelfde camera als de iPhone 5, terwijl de iPhone 5s ook als extra mogelijkheid in slow motion kan opnemen. De lens zit, zoals gebruikelijk bij veel mobiele telefoons, aan de achterkant. Vanaf de iPhone 4 zit er ook een lens aan de voorkant van het toestel voor onder andere videobellen middels FaceTime.

Verder heeft het apparaat een afstandsdetector, waardoor het aanraakscherm automatisch wordt uitgeschakeld en het volume van de muziek uit de luidspreker wordt gepauzeerd, zodra de telefoon gaat en de gebruiker het toestel bij het gezicht houdt.

De iPhone heeft een elektronische gyroscoop op basis van versnellingsmeters. Hiermee wordt bepaald in welke stand het toestel zich bevindt: staand, liggend of schuin. De gebruikersinterface wordt hierop aangepast. Een voorbeeld is de bladerfunctie: in de staande modus bladert men door een lijst van nummers door met de vinger over het scherm te gaan. Het systeem bootst dan als het ware een soort vliegwiel na waarop de menu's zijn aangebracht; men kan dit vliegwiel een "zet geven" om snel door de menu's heen te bladeren, of juist "afremmen" om ze te kunnen bekijken. In de liggende stand schakelt de iPhone bijvoorbeeld automatisch om naar de "Cover Flow"-interface, waarmee je, net als bij iTunes, door albumhoezen kunt bladeren.